Малопродуктивні моделі прізвищ в антропоніміконі м. Луцька - Скорук, Ірина (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті проаналізовано прізвища з малопродуктивними суфіксами -ець і -ло та з’ясовано особливості їхньої словотвірної структури й семантики. Серед прізвищ на -ець кількісно переважають антропоніми, котрі можна кваліфікувати як одиниці подвійної словотвірної мотивації. Прізвища на -ло переважно мають значення агентивності або характеристики людини за якоюсь смішною рисою чи якимсь недоліком у вимові. Вони відпрізвиськового походження і мотивовані в основному апелятивними основами категорії nomina personalia і nomina іnpersonalia. Більшість із аналізованих прізвищ репрезентує цікаву, втрачену живою мовою лексику.
Keywords: прізвище; антропонім; ойконім; апелятив; особове ім’я; суфікс; лексико-семантична група