Теоретико-методологічні аспекти оцінювання інтенсивності карстової денудації на водозборах Волинського Полісся - Фесюк, В. О.; Федонюк, М. А.; Федонюк, В. В.; Fesyuk, V. O.; Fedonyuk, M. A.; Fedonyuk, V. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Проаналізовано регіональні особливості розрахунку інтенсивності карстової денудації для території Волинського Полісся, а також специфіку врахування неденудаційної частини йонного стоку, густини крейдяних порід, транзитного стоку. Наведено узагальнювальний алгоритм обчислення показників карстової денудації на водозборах регіону. Під час розроблення запропонованої методики використовували дані гідрохімічного моніторингу водних об’єктів Волинської та Рівненської областей, проводили їхню обробку математико-статистичними та графічними методами, аналізували переваги й недоліки попередніх розвідок. Обчислено показники карстової денудації для 13 великих ділянок річкових басейнів Волинського Полісся, при цьому діапазон значень становив від 10 до 35 мм/1000 років (або м^3/км^2 за рік). Середні значення винесення крейдяних порід становлять 18-20 м^3/км^2 за рік. Regional features of calculation of intensity of karst denudation for the territory of the Volyn Polesia are considered. The peculiarities of the accounting of a non-denudation part of an ionic drain, density of chalk, a transit drain are analysed. The algorithm of calculation the intensity of karst denudation on region is given. In developing the proposed methodology, data hydrochemical monitoring of water bodies Volyn and Rivne regions, held their processing mathematical-statistical and graphical methods, analyzing the advantages and drawbacks of previous research. Were calculated for the 13 karst denudation of large areas of river basins Volyn Polissya, with the range was from 10 to 35 mm/1000 years (or m^3/km^2 for the year). The mean values of making chalk up 18-20 m^3/km^2 for the year.
Theoretical and Methodological Aspects of Assessing the Intensity of Karst Denudation in the Drainage Basin of Volyn Polesia.
Роботу виконано на кафедрі екології ЛНТУ
Keywords: крейдяний карст; йонний стік; інтенсивність карстової денудації; Волинське Полісся; karst in chalk; ionic drain; the intensity of karst denudation; Volyn Polesia