Перспективи розробки складу та екстемпоральної технології мазі для нашкірного застосування при підошовному ксерозі - Чмух, Софія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Здорові стопи – впевнена хода. В умовах сучасного ритму життя, людина все частіше зустрічається з проблемами шкіри стоп, які викликані носінням незручного взуття, порушенням постави, довготривалим фізичним навантаження на ноги та іншими факторами, що здійснюють відповідний вплив на шкіру стоп. Ігнорування надмірної сухості шкіри п'ят, може спричинити виникнення дискомфорту при ходьбі, відчуття печіння та появу болючих тріщин, що є ознакою підошовного ксерозу. При ксерозі стоп необхідна інтенсивна терапія лікарськими засобами, які здатні максимально швидко і ефективно забезпечити терапевтичний ефект. Раціональним при цьому стані є використання мазі, основа якої буде забезпечувати природний жировий захист шкіри, швидке загоєння тріщин, зменшення випаровування води. Враховуючи етіологію та клінічні прояви перебігу підошовного ксерозу, перспективою є розробка складу та технології мазі на емульсійній основі другого роду з подальшим введенням активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) кератолітичної і ранозагоювальної дії. Мета роботи – розробка складу і технології мазі на емульсійній основі другого роду для нашкірного застосування при підошовному ксерозі. Результати роботи. Опрацьовані літературні джерела про етіологію та патогенез захворювань стоп та гомілок, розглянуто лікарські форми, які використовуються для лікування підошовного ксерозу, охарактеризовано АФІ та допоміжні речовини в складі м’яких лікарських і косметичних засобів. За результатами біофармацевтичних та мікроскопічних випробувань теоретично обгрунтовано та розроблено склад мазевої основи для екстемпорального виготовлення засобу, а саме: саліцилова кислота (10,0 г), декспантенол (5,0 г), олія персикова (45,9 г), віск білий (8,5 г), гліцерил млоностеарат (4,25 г), натрію тетраборат (0,85 г), вода очищена (до 100,0 г). Розроблено лабораторну технологію експериментальної мазі, яка складається з наступних стадій: підготовчі роботи, приготування основи, введення АФІ до мазевого носія і гомогенізації, пакування та контроль якості мазі.
Keywords: розробка складу мазі; рослинні та тваринні воски; емульгатори другого роду; підошвний ксероз