Проблеми періодизації історичного процесу в історичному пізнанні - Бондаренко, Геннадій; Bondarenko, Gennadiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У публікації розкрито проблеми періодизації в історичній науці, які постійно викликають увагу дослідників і займають важливе місце в теорії та методології. Окремі поняття ери, періоду, етапу, абсолютного, історичного та сакрального часу мають означення відповідно до історичної хронології. Розглянуто питання періодизації української, європейської й усесвітньої історії. Представлено періодизацію історичного часу І. Лисяка-Рудницького, А. Тойнбі, К. Ясперса, Ю. Павленка. Історичний час подано разом із поняттям історичного простору, що вказує на можливість складати синхроністичні таблиці. У них можуть поєднуватись у часі події українські, європейські, усесвітні. The publication is devoted to the problems of periodization in historical science, which constantly attract the attention of researchers and occupy an important place in theory and methodology. Separate notions of the era, period, stage, absolute, historical and sacred time have meanings in accordance with historical chronology. Issues of periodization of Ukrainian, European and world history are considered. A series of periodizations of the historical time of I. Lisyak-Rudnitsky, A. Toynbee, K. Yaers, Yu Pavlenko was presented.Historical time is presented together with the notion of historical space, indicating the possibility of synchronizing tables. They can be combined in time events Ukrainian, European, world.
Problems of Periodization of Historical Process in Historical Knowledge
Keywords: історичний час; періодизація; ера; період; етап; історичний простір; синхроністична таблиця; historical time; periodization; era; period; stage; historical space; synchronistic table