Лексико-семантичні особливості запозичення слів англійського походження до слов’янських мов (на прикладі української та польської) - Євчук, Мирослава Сергіївна; Yevchuk M. S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті здійснено поділ англіцизмів, наявних в українській та польській мовах, на лексико-семантичні групи. Визначено сфери, що найбільше потребують номінації нових понять і, відповідно, більш активно наповнюються словами іншомовного походження. Відповідно до сфери вживання англіцизми поділено на такі тематичні групи: «Наука і техніка», «Комп’ютери та інтернет», «Економіка, банківська справа і фінанси», «Політика», «Канцелярське та офісне приладдя», «Мода», «Морська справа», «Спорт», «Здоров’я», «Розваги та культура», «Сервіс та послуги». Проаналізовано тенденції запозичення англіцизмів в українській та польській мовах, визначено подібні та відмінні риси. The article presents lexical-semantic classification of English loanwords in Ukrainian and Polish vocabularies. It has been defined that some areas of human activity are developing more intensively than the others and, therefore, they need to feel in the existing lacunae with new nominations. By the sphere of usage criteria Anglicisms have been divided into the following topical groups: «Science and Technology», «Computers and Internet», «Economics, Banking and Finance», «Politics», «Stationery & Office Supplies», «Fashion», «Watercraft», «Sports», «Health», «Entertainment and Culture» and «Services». The main tendencies of the adoption process have been analyzed in the article resulting in the presentation of common and distinctive features for the Polish and Ukrainian languages.
Lexical-Semantic Aspects of English Loanwords Adoption in Slavic Languages (on the Example of Ukrainian and Polish
Keywords: глобалізація; globalization; англіцизм; anglicism; екзотизм; exotism