Стан біомеханіки стопи юних спортсменів на сучасному етапі - Самойлюк, Оксана; Samoiliuk, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Опорно-руховий апарат людини достатньо складний, але стопа як опорна конструкція й частина цієї системи першою сприймає ударний імпульс опорної реакції. Від її функціональних можливостей багато в чому залежить подальший характер взаємодії із середовищем. Опорні взаємодії володіють усіма фізичними ознаками ударних взаємодій: короткочасність взаємодії, значне збільшення модуля сили, що ство-рює «ударні» перевантаження, деформаційний або пересуваючий ефект – із теоретичного погляду можуть досліджуватися як такі. При перевантаженнях систем, що підтримують склепіння, порушується функція стопи, спотворюється в цілому руховий стереотип, відбувається небажаний перерозподіл сил і переванта-ження в інших відділах опорно-рухового апарату, у результаті чого й виникає патологія. Для забезпечення процесів вивчення проблем біодинаміки опорно-рухового апарату людини, зокрема морфофункціональних властивостей стоп, спортивна та реабілітаційна практика потребує сучасних засобів і технологій управ-ління. Мета дослідження – проаналізувати та систематизувати науково-методичні знання з питання стану біомеханіки стопи юних спортсменів. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково-мето-дичної літератури. Виділяють три основні функції нормальної стопи: здатність до пружного розпластання під дією навантаження (ресорна функція), головна участь у регуляції позної активності (балансувальна функ-ція) і надання прискорення загального центра мас тіла при локомоціях (поштовхова функція). Серед відхилень ОРА плоскостопість займає одне з провідних місць, у тому числі й у спорті, оскільки більшість його видів пов’язана з пересуванням. Узагальнивши дані численних досліджень, можемо зробити висновок, що питання вдосконалення процесу підготовки юних спортсменів приваблюють найпильнішу увагу педагогів, лікарів, психологів, батьків, оскільки в дитячо-юнацькому віці закладається основний фонд рухових умінь і навичок. Перспективи подальших досліджень будуть пов’язані з розробкою програми фізичної реабілітації юних спортсменів із порушеннями біомеханічних властивостей стопи.Topicality. The musculoskeletal system of a person is quite complex, but the foot as the supporting structure and part of this system is the first to perceive the shock impulse of the supporting reaction, and the further nature of the interaction with the environment depends on its functionality. Supporting interactions possess all the physical signs of shock interactions: the short duration of the interaction, a significant increase in the force modulus, the creation of «shock» overloads, the deformation or moving effect – from a theoretical point of view can be considered as such. When overloading systems supporting arches, the foot function is violated, the motor stereotype is distorted as a whole, undesirable redistribution of forces and overload occurs in other parts of the musculoskeletal system, as a result of which pathology occurs. To ensure the processes of studying the problems of biodynamics of the musculoskeletal system, in particular the morphofunctional properties of the feet, sports and rehabilitation practice requires modern management tools and technologies. The objective of the study to analyze and systematize scientific and methodological knowledge on the state of foot biomechanics of young athletes. Research methods: analysis and synthesis of scientific and methodological literature. Three main functions of the normal foot are distinguished: the ability to elastic flattening under the action of the load (spring function), the main role in the regulation of postural activity (balancing function) and the provision of acceleration of the general center of body mass during locomotion (shocks function). Among the deviations of the musculoskeletal system, flatfoot has one of the leading places, including in sports, since most of its types are associated with movement. Summarizing the data of numerous studies, we can conclude that the issues of improving the training process for young athletes attract the closest attention of teachers, doctors, psychologists, parents, since in childhood and youth the basic fund of motor skills is laid. Prospects for further research will be associated with the development of a program of physical rehabilitation of young athletes with impaired biomechanical properties of the foot.
The State of Biomechanics of the Feet of Young Athletes at the Present Stage
Keywords: стопа; юні спортсмениспортсмени; біомеханічні властивості; порушення; опорно руховий апарат; діагностика; foot; diagnostics; biomechanical properties; disorders; musculoskeletal system; young athletes