Варіантність в системі фразеології сучасної німецької мови як шлях структурно-семантичного розвитку фразеологізмів - Лавриненко, Галина Яківна; Lavrynenko, Galyna Ya.; Лавриненко, О. Л.; Lavrynenko, O. L. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглядається проблема варіативності, яку більшість лінгвістів вважає спірною. Дослідники вважають доцільним введення поняття широкої варіативності, що включає: можливість морфологічних та синтаксичних змін окремих компонентів фразеологізму; заміну окремих його компонентів; фразеологічну варіацію як розширення або звуження його структури, що супроводжується певними змінами в семантиці аж до фразеологічної та дефразеологічної деривації. In this article the notion of wide variantation is explored, which is regarded by many linguists as controversial. Researchers find it reasonable to introduce the notion of wide variantation that will be characterized by morphological and syntactical changes of phraseologisms and their components; substitution of some components; extending and shortening of it’s structure, that causes certain changes in semantics up to phraseological or dephraseological derivation.
Variantation in the phraseological system of modern German as the way of phraseology's semantic development
Keywords: варіативність фразеологічних одиниць; тотожність; формально-структурні варіації; розширення або скорочення складу компонентів; фразеологічна та дефразеологічна деривація; phraseological units’ variantation; identity; formal-structural variations; extension or shortening of constitutional components; phraseological and dephraseological derivation