Волонтерство як чинник стійкості в умовах російської агресії - Солдак, Анастасія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі всебічно розглянуто роль волонтерства в умовах кризових ситуацій, зокрема під час воєнних конфліктів, природних катастроф та соціально-економічних потрясінь. Проаналізовано теоретичні засади волонтерської діяльності, її основні функції та значення для згуртованості суспільства. Вперше акцентовано увагу на структурованості напрямів волонтерської роботи: від гуманітарної допомоги до освітніх ініціатив та підтримки армії. Результати дослідження засвідчують високу ефективність волонтерських ініціатив у зміцненні соціальної стабільності, налагодженні співпраці з державними та міжнародними структурами, а також у наданні психологічної підтримки. У роботі обґрунтовано потребу у вдосконаленні законодавчого поля та забезпеченні фінансової підтримки волонтерських організацій як важливої складової національного відновлення.
Keywords: волонтерство; кризові ситуації; соціальна стабільність; гуманітарна допомога; громадянське суспільство