Формування математичних понять в дітей старшого дошкільного віку у процесі самостійної діяльності - Базюкевич, Ангеліна В'ячеславівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У випускній кваліфікаційній роботі досліджено процес формування математичних понять в дітей старшого дошкільного віку у процесі самостійної діяльності. Перший розділ роботи висвітлює психолого-педагогічні основи формування математичних понять в дітей дошкільного віку, зосереджує увагу на вікових особливостях формування математичних понять у дітей дошкільного віку та розкриває специфіку формування математичних понять в дітей старшого дошкільного віку у процесі самостійної діяльності. Дано визначення поняття «самостійна діяльність», проаналізовано базові документи, які регулюють порядок організації самостійної діяльності у закладі дошкільної освіти та визначено методи і прийоми роботи, які можна використовувати у ході організації самостійної діяльності для формування математичних понять у старших дошкільників. Другий розділ роботи спрямований на висвітлення практичних аспектів формування математичних понять у дітей старшого дошкільного віку в процесі самостійної діяльності, а саме: - з'ясування рівнів сформованості математичних понять у дітей старшого дошкільного віку, - опис програми з формування математичних понять дітей старшого дошкільного віку у процесі самостійної діяльності - висвітлення результатів дослідження. У висновках підсумовано важливі моменти роботи.
Keywords: математичні поняття; самостійна діяльність