Про важливість дослідження репутації закладів вищої освіти - Сидоров, Микола; Братусь, Ярослава (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Одним із наслідків конкуренції на ринку освітніх послуг є поява рейтингів ЗВО. На перших порах вони використовувалися для обґрунтування розподілу ресурсів між навчальними закладами. У світі зараз нараховується понад 10 підходів до ранжування ЗВО світу та окремих країн, таких як QS World University Rating, Round University Rating, Times Higher Education World Rank, U-Multirank й інші. Але навіть уже така кількість різних рейтингів свідчить про те, що вони використовують різні показники та по-різному вимірюють рейтинг, який є досить суб’єктивним і не дає змоги порівнювати показники з різних рейтингів. Більш об’єктивним показником для порівняння ЗВО може слугувати його репутація. Саме на репутацію навчального закладу вступники звертають більшу увагу, ніж на рейтинги. Водночас репу-тація є більш стійким показником, на відміну від рейтингів, і перед-бачає наявність системи показників, котрі є зрозумілими та корисними для зацікавлених сторін – як вступників, так і працедавців. У цій роботі ми розглядаємо відмінність між репутацією й рейтингом, а також обґрунтовуємо необхідність дослідження рейтингів університетів.
Keywords: рейтинг ЗВО; репутація ЗВО; якість освіти; 316