Дидактичні умови використання ігор у освітньому процесі з біології - Ступницька, Марія Мирославівна; Коцун, Лариса Олександрівна (My University, 2024)
Завдяки використанню ігрових технологій навчання стає цікавим та захоплюючим, активізуючи творчий потенціал учнів та їх прагнення до дослідження. Цікавість умовного світу гри дозволяє позитивно урізноманітнити монотонну діяльність запам’ятовування, повторення, закріплення чи засвоєння інформації, а емоційність ігрової діяльності активізує всі психічні процеси і функції школярів. Важливість ігрової технології підсилюється ще й тим, що засвоюваний учнями матеріал проходить через своєрідну практику, вносить різноманітність та інтерес в освітній процес. Ігрове навчання змушуючи учнів співпрацювати, спілкуватися, взаємодіяти та працювати в командах. Вибір дидактичної гри залежить від багатьох факторів, таких як вік дітей (ігри повинні відповідати віковим особливостям), рівень розвитку (ігри повинні бути під силу дітям), дидактична мета (ігри повинні відповідати дидактичній меті заняття), зміст навчального матеріалу (ігри повинні відповідати змісту навчального матеріалу), інтереси дітей (ігри повинні бути цікавими для дітей), умови проведення гри (ігри повинні відповідати умовам проведення заняття).
Keywords: ігрові технологій навчання; дидактична гра; навчальний процес; освітній процес