Основи когнітивно-поведінкової терапії - Коструба, Наталія Сергіївна; Kostruba, Nataliia S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Предметом навчальної дисципліни є провідні когнітивні і поведінкові терапевтичні положення та техніки, спрямовані на розвиток особистості і усунення психічних розладів. Міждисциплінарні зв’язки: Курс «Основи когнітивно-поведінкової терапії» тісно пов’язаний із курсами «Когнітивна психологія», «Психологія особистості», «Основи психотерапії». Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів: 1. Змістовий модуль І. Специфіка когнітивно-поведінкової терапії 2. Змістовий модуль II. Основні когнітивні і поведінкові техніки Метою викладання навчальної дисципліни «Основи когнітивно-поведінкової терапії» є підготовка спеціалістів, що володіють знаннями, вміннями й навичками когнітивно-поведінкової діагностики, концептуалізації випадку та технік когнітивно-поведінкового втручання в обсязі, який є необхідним для того, щоб: здійснювати когнітивну концептуалізацію; структурувати першу терапевтичну сесію; здійснювати терапевтичні впливи у визначенні автоматичних думок, емоцій, проміжкових уявлень та глибинних переконань; складати план проведення сесій та досягнення цілей; встановлювати і вирішувати труднощі терапії. А також виховання студентів у дусі загальнолюдських цінностей, деонтологічних основ терапевтичної практики, етики психологічного консультування.
Keywords: когнітивно-поведінкова теорапія; концептуалізація випадку; автоматичні думки; проміжні уявлення; глибинніпереконання; терапевтичні сесії