Модель професійної підготовки майбутніх молодших медичних спеціалістів у процесі вивчення фахових дисциплін - Ілясова, Юлія (My University, 2018)
Стаття присвячена проблемам моделювання професійної підготовки майбутніх молодших медичних спеціалістів. Недостатність рекомендацій з питань моделювання професійної медичної освіти в контексті вивчення фахових дисциплін у педагогічних дослідженнях та їх об’єктивна потреба зумовили актуальність цієї публікації. Проаналізовано різні моделі професійної підготовки студентів медичних навчальних закладів у працях вітчизняних та зарубіжних вчених. Визначено сутність поняття «модель». Запропоновано авторську модель професійної підготовки майбутніх молодших медичних спеціалістів у процесі вивчення фахових дисциплін. Охарактеризовано структуру та складові розробленої моделі. Визначено, що модель професійної підготовки майбутніх молодших медичних спеціалістів у процесі вивчення фахових дисциплін складається з таких складових: цільового, теоретико-методологічного, змістово-технологічного та результативного блоків. Розкрито зміст кожного блоку, необхідні педагогічні умови для реалізації даної моделі, компоненти, критерії та рівні готовності майбутніх молодших медичних спеціалістів до професійної діяльності у процесі вивчення фахових дисциплін. Також у структурі запропанованої моделі визначено мету, завдання, принципи, підходи, зміст, методологічне забезпечення та результат. У статті також описано особливості практичної реалізації розробленої моделі. The article is devoted to problems, concerning the modeling of a professional training of future junior medical staff. The back of recommendations in modeling of professional medical education in the context of study of professional clinical disciplines in pedagogical researches and their objective need determined the actuality of this publication. The different models of training of students of medical educational institutions in researches of Ukraine and foreign scientists have been analyzed. The essence of the concept «model» is defined. An author’s model of a professional training of junior medical staff in studying of professional disciplines is suggested. The structure and the model components are characterized, the matter of each component is disclosed, as well as the necessary pedagogical conditions, criteria and levels of readiness of junior medical staff for professional activity in studying the of professional disciplines are described. This model includes: the purpose, tasks, principles, methodological approaches, content, methodological support and result. The targetal, theoretical-methodological, content-technological and effective blocks in the structure of model of professional training of future junior medical staff in the process of studying professional disciplines are determined. The peculiarities of realization of this model have been described.
Keywords: модель; професійна підготовка; майбутні молодші медичні спеціалісти