Рукокрилі (Chiroptera) регіону НПП «Північне Поділля» і прилеглих територій: перші результати досліджень - Башта, А.-Т. В.; Bashta, A.-T. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті висвітлено перші результати досліджень фауни рукокрилих НПП «Північне Поділля», що розміщений в Західній Україні, на відстані близько 100 км на схід від м. Львова. Основними методи досліджень були відлови павутинною сіткою, ультразвукові дослідження та перевірка потенційних літніх і зимових місць поселення. На досліджуваній території виявлено 16 видів рукокрилих: Myotis myotis, M. bechsteinii, M. nattereri, M. brandtii, M. mystacinus, M. alcathoe, M. daubentonii, Eptesicus serotinus, Pipistrellus nathusii, P. pipistrellus, P. pygmaeus, Nyctalus leisleri, N. noctula, Plecotus auritus, P. austriacus, Barbastella barbastellus. Найчисленнішим видом під час відловів павутинною сіткою виявилися P. nathusii (22,2 %) і N. noctula (14,8 %). У місцях гібернції виявлено сім видів кажанів при абсолютному домінуванні P. austriacus (56,1 %). Bat fauna is surveyed in the area of «Pivnichne Podillya» NNP in western Ukraine, which is located in western Ukraine about 100 km eastwards of Lviv. Studies of bat fauna were conducted by mist netting, ultrasound investigations and checking of potential summer and winter roosts. The occurrences of 16 bat species were recorded: Myotis myotis, M. bechsteinii, M. nattereri, M. brandtii, M. mystacinus, M. alcathoe, M. daubentonii, Eptesicus serotinus, Pipistrellus nathusii, P. pipistrellus, P. pygmaeus, Nyctalus leisleri, N. noctula, Plecotus auritus, P. austriacus, Barbastella barbastellus. The most common captured species were P. nathusii (22,2 %) and N. noctula (14,8 %). In winter shelters, hibernation of 7 species was recorded with domination of P. austriacus (56,1 %).
Bats (Chiroptera) of NP «Pivnicne Podillia» Area: First Results of Investigations
Роботу виконано на базі Інституту екології Карпат НАН України та НПП «Північне Поділля»
Keywords: Chiroptera; видовий склад; біотопічна преференція; НПП «Північне Поділля»; Західна Україна; species composition; habitat preference; «Pivnichne Podillia» NNP; western Ukraine