Фізична терапія пацієнтів з гіпертонічною хворобою І-ІІ ступеня - Пащук, Володимир Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі здійснено аналіз сучасних наукових джерел щодо етіопатогенезу гіпертонічної хвороби та її впливу на функціональний стан пацієнтів. Детально розглянуто характерні обмеження функціональності, які виникають унаслідок захворювання: зниження толерантності до фізичних навантажень, швидка втомлюваність, задишка під час звичних побутових активностей, обмеження у виконанні соціально-побутових ролей, а також зниження загальної працездатності. Особливу увагу приділено дослідженню ролі фізичних вправ, зокрема аеробних та динамічних силових тренувань, у нормалізації артеріального тиску та покращенні загального фізичного стану пацієнтів. Описано особливості застосування різних видів фізичного навантаження, їхній вплив на витривалість. Проаналізовано можливості адаптації тренувальних програм відповідно до стану пацієнтів, віку та рівня фізичної підготовленості. Представлено результати власного емпіричного дослідження, яке підтвердило позитивний вплив структурованих програм фізичної терапії на зниження рівня артеріального тиску, покращення фізичного стану, витривалості та загального самопочуття пацієнтів. Отримані дані свідчать про доцільність включення фізичних вправ у комплексну реабілітаційну програму для осіб із гіпертонічною хворобою I–II ступеня.
Keywords: гіпертонічна хвороба; кардіологічна реабілітація; фізична терапія; аеробні навантаження; функціональний стан; артеріальний тиск