Філософія медицини - Семенов, Андрій Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Анотація курсу. «Філософія медицини» є нормативним навчальним курсом відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра відповідних галузей знань та спеціальностей і визначає обсяг тематичних питань, які повинен засвоїти студент, літературу, орієнтовну тематику рефератів (фіксованих виступів), категоріальний апарат, перелік контрольних питань. Курс «Філософія медицини» розглядається у контексті вивчення гуманітарних, прикладних та фахових дисциплін: «Медична психологія», «Медична та біологічна фізика», «Охорона праці в галузі», «Соціальна медицина та громадське здоров’я» та у поєднанні з іншими курсами, згідно навчальних планів та програм. Мета курсу - ознайомлення студентів з широким полем проблематики академічної філософії у контексті розвитку медичної теорії та практики, освоєння ними методів та форм теоретичного мислення, формування системи наукових знань у галузі теорії та практики філософії у цілому, та філософського осмислення медицини, зокрема, їх трансформації в сучасну гуманітарну освіту та культуру, оволодіння категоріальним “апаратом” мислення і пізнання на базі ґрунтовного знайомства з колом відповідної джерельної, монографічної літератури та власної теоретичної філософської рефлексії. Пріоритетним завданням вивчення курсу «Філософія медицини» є розкриття місця, ролі та значення актуальних проблем історії та теорії філософії медицини, філософського осмислення та аналізу основних процесів у сучасній медичній реальності - у контексті зародження та становлення світоглядної культури Новітньої історії, формування, а також, на основі цього, розвиток наукового, творчого і критичного мислення студентів медичних спеціальностей, що є невід’ємним атрибутом розвитку духовності, полікультурності та гуманізму на рівні державотворення в Україні та інтеграційних процесів глобального суспільства.
Keywords: філософія; філософія медицини; медична етика; 111.32: 61 (072)