Functioning Features of Commodity Exchanges in Ukraine - Strishenets, Olena M.; Savchuk, Roman O.; Gavrilevich, Vladislav; Стрішенець, Олена Миколаївна; Савчук, Роман О.; Гаврилевич, Владислав (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
The article examines the current state and prospects of development of commodity exchanges in Ukraine. Studied the stages of evolution and commodity exchanges of the wholesale market. The basic trends and patterns of domestic commodity exchanges. Analysis of scientific approaches leading scientists in this field. Detailed operations on commodity exchanges Ukraine and the main participants. The place and role of commodity exchanges in the national economy and outline promising targets for improving the functioning of commodity exchanges. It is established that the conclusion of business transactions on exchanges improves the economic benefit of business. The characteristic main problems of formation and functioning of commodity exchanges in Ukraine. Consider measures that must precede the introduction of futures and options contracts within the national commodity exchange market. DONE general conclusions about the main problems of the commodity exchange market of Ukraine. The main determinants of commodity exchanges, which are caused by the request of the national economy for creating commodity exchange market and globalization processes, which are actively involved in Ukraine. Proved that the most significant influence on the formation of a civilized market of commodity exchange must state by introducing legal and institutional mechanism for its functioning and development of appropriate national strategies. Determined dualistic nature of the further development of commodity exchanges in Ukraine that is due, as the need for qualitative changes of domestic commodity exchange market and the objective necessity of its integration into the global exchange space. У статті розглянуто сучасний стан та перспективи розвитку товарних бірж в Україні. Досліджено етапи створення й еволюції товарної біржи світу як оптового ринку. Проаналізовано основні тенденції та закономірності розвитку вітчизняних товарних бірж. Розкрито наукові підходи провідних науковців у цьому напрямі. Деталізовано операції на товарних біржах України та визначено основних учасників. Указано на місце та роль товарної біржі в національній економіці й окресленно перспективні орієнтири для покращення їх функціонування. Установлено, що укладення господарських угод на біржах сприяє підвищенню економічного ефекту від господарської діяльності. Охарактеризовано основні проблемні питання формування та функціонування товарних бірж в Україні. Розглянуто заходи, котрі повинні передувати впровадженню ф’ючерсних та опціонних контрактів у межах вітчизняного біржового товарного ринку. Зроблено загальні висновки щодо основних проблем функціонування біржового товарного ринку України. Визначено основні детермінанти розвитку товарних бірж, які зумовлені як запитами вітчизняної економіки щодо створення ефективного біржового товарного ринку, так і глобалізаційними процесами, до яких активно залучається Україна. Обґрунтовано, що найбільший вплив на формування цивілізованого біржового товарного ринку має держава через запровадження законодавчо-організаційного механізму його функціонування та розробку відповідної національної стратегії. Визначено дуалістичний характер подальшого розвитку товарних бірж в Україні, що зумовлений, як необхідністю якісних змін внутрішнього біржового товарного ринку, так і об’єктивною потребою його інтеграції до світового біржового простору.
Особливості функціонування товарних бірж в Україні
Keywords: market infrastructure; commodity exchange; economic entities; the marcet economy; the market for the natural resources; futures; інфраструктура ринку; товарна біржа; суб’єкти господарювання; ринкова економіка; ринок природних ресурсів; опціони; ф’ючерси; хеджування