Тіснота зв’язку середньорічного стоку р. Прип’ять (гідропост Річиця) та атмосферних опадів. - Павловська, Тетяна Сергіївна; Рудик, Олександр Володимирович; Мельник, Марина Валеріївна (Міжнародний центр наукових досліджень, 2023)
У статті за даними Волинського обласного центру з гідрометеорології проаналізовано динаміку середньорічних витрат р. Прип’ять на гідропосту Річиця й опадів на найближчій метеостанції Любешів упродовж тридцятирічного періоду (1991–2020 рр.) і встановлено міцність зв’язку між ними за допомогою коефіцієнта кореляції. Зазначено антропогенні чинники впливу на гідрологічний та екологічний стан річки. Означено перспективи подальших досліджень водного режиму р. Прип'яті.
Keywords: водний режим; Волинська область; гідропост; середньорічні витрати води річки; кількість опадів; річна сума опадів; річка Прип’ять; річковий стік; гідропост Річиця; метеостанція