Особливості використання арт терапії в реабілітації військовослужбовців - Бірук, Людмила Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дана магістерська робота містить в собі характеристику понять психологічної травми, посттравматичного стресового розладу та інших наслідків воєнних дій для військовослужбовців, психотерапевтичні підходи у реабілітації військових та актуальні потреби у реабілітації військовослужбовців. Проаналізовано поняття арт терапії та розглянуто цей метод як актуальний метод в реабілітаційній роботі з військовослужбовцями. Проведено та проаналізовано емпірично-діагностичне дослідження впливу арт терапевтичних реабілітаційних методів на тривожність та загальний емоційний стан військовослужбовців, спрямоване на оцінку ефективності цього методу в реабілітаційній роботі та визначення практичного значення арт-терапії в реабілітації військовослужбовців. Розроблено рекомендації щодо активного використання арт-терапії в реабілітаційних програмах військовослужбовців. Фокус рекомендацій спрямований на покращення ментального стану та загального емоційного стану військових на етапі реабілітації після участі в бойових діях. Висновки магістерської кваліфікаційної роботи містять в собі аналіз теоретичних та емпіричних результатів дослідження особливостей впливу арттерапевтичних методів на реабілітаційний процес у військовослужбовців.
Keywords: тривожність; емоційний стан; реабілітація; військовослужбовці; арттерапія; травма; розлад; адаптація