Психологічні аспекти формування відповідального ставлення до власного здоров'я у юнацькому віці - Назарець, Анастасія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою дослідження було дослідити психологічні чинники формування відповідального ставлення юнаків до власного здоровʼя.У першому розділі розглянуто теоретичний аспект дослідження: сутність соціально-психологічної категорії «здоровʼя», відповідальність за здоровʼя та психологічна зрілість та їх особливості прояву, психолого-педагогічна сутність поняття відповідальності як інтегративного показника особистісної зрілості та її взаємозвʼязок зі благополуччям. У другому розділі: описаний методичний інструментарій, спрямований на дослідження рівня зрілості особистості, вимірювання локусу контролю здоровʼя, вимірювання когнітивних аспектів субʼєктивного благополуччя, рівня прояву депресивного стану, а також на визначення загального рівня задоволеності життям; здійснений аналіз отриманих результатів у ході проведення діагностики студентів на базі Волинського національного університету імені Лесі Українки. У третьому розділі описано програму психологічного тренінгу на тему: «Формування персональної відповідальності за здоровʼя у юнацькому віці». За результатами роботи описано розгорнуті висновки. Практичне значення отриманих результатів роботи полягає у можливості використання результатів дослідження у психологічній практиці, освітньому процесі та організаційній психології для розвʼязання проблем, повʼязаних із негативними думками та установками, повʼязаними зі здоровʼям та підвищення усвідомленості впливу ставлень на здоровʼя.
Keywords: здоровʼя; відповідальність; благополуччя; зрілість; локус контролю здоровʼя; задоволеність життям