Становлення соціологічних студій у Харківському університеті - Кондратик, Леонід Йосипович; Ляшук, Людмила Леонідівна; Кондратик, Леонид Иосифович; Ляшук, Людмила Леонидовна; Kondratyk, Leonid; Lyashuk, Ludmila (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2009)
У статті розглядається дослідження професорів Харківського університету другої половини ХІХ - початку ХХ ст. (Н.Гредескул,В.Данилевський, І.Оршанський, І.Сокальський, Л.Яснопольский) у галузі соціології, зроблений порівняльний аналіз вихідних положень вчених і їх уявлень про сутність соціології.В статье рассматривается изыскания профессоров Харьковского университета второй половины ХІХ – начала ХХ вв. (Н.Гредескул, В.Данилевский, И.Оршанский, И.Сокальский, Л.Яснопольский) в области социологии, произведен сравнительный анализ исходных положений ученых и их представлений о сущности социологии.In this article it is reflected sociological property of the Kharkiv university’s professors of the second half XIX – beginning XX century (M.Gredeskul, V.Danilevskiy, I.Orshanskiy, I.Sokal'skiy, L. Yasnopol'skiy), it is carried out the comparative analysis of initial positions of scientists and their pictures about of essence of sociology.
Становление социологических студий в Харьковском университете
Becoming of Sociological Studios in the Kharkiv University
Keywords: біологія; biology; соціологія; sociology; суспільство; society; факт; fact; биология; социология; общество; факт