Громадські слухання як форма взаємодії влади та громадськості - Прендецький, Олександр Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У Вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано її мету і завдання, об’єкт і предмет дослідження, методологічну базу та практичне значення отриманих результатів, наведено дані про апробацію роботи, а також її структуру. У Розділі 1 «Теоретико-методологічні засади дослідження» визначено стан наукової розробки проблеми громадських слухань в Україні та досліджено методи та стратегії залучення громадськості до процесу прийняття рішень. У Розділі 2 «Вітчизняна практика та міжнародний досвід унормування проведення громадських слухань» аналізується світова практика проведення громадських слухань та досліджується нормативно-правова база громадських слухань в Україні. Розділи 3 визначає процедуру проведення громадських слухань у процесах місцевого самоврядування, аналізує практику проведення слухань на Волині та розкриває основні перешкоди та чинники успіху. У Висновках підсумовано результати дослідження, визначено потребу у подальшій роботі з дослідження громадських слухань, що сприятиме становленню ефективного діалогу між органами місцевого самоврядування і громадянами, а також допомагатиме органам місцевого самоврядування оперативніше реагувати на суспільні виклики та потреби мешканців громади
Keywords: громадські слухання; місцеве самоврядування; органи місцевого самоврядування; громадська участь; демократія участі; територіальна громада; статут територіальної громади; інструменти громадської участі; нормативно-правова база