Особливості формування медіаграмотності учнів молодшого шкільного віку - Оранський, Вадим Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню концепцій, методів навчання та практичних інструментів для формування медіаграмотності та інформаційної безпеки у дітей шкільного віку. У першому розділі розглянуто основи інформаційної безпеки, поняття кібербезпеки та кібератак, загрози, що виникають у цифровому середовищі, а також методи захисту інформації. Проаналізовано роль медіаграмотності у формуванні критичного мислення та запропоновано принципи й підходи до викладання цих тем у середній освіті. Другий розділ зосереджений на створенні моделі технології формування медіаграмотності у дітей молодшого шкільного віку. Визначено основні компоненти цієї моделі, проведено діагностику рівня сформованості медіаграмотності у дітей 6–7 років та окреслено шляхи формування медіакомпетентності вчителів початкових класів. Деталізовано організаційнопедагогічну модель підготовки майбутніх вчителів до інтеграції медіаграмотності в навчальний процес. У роботі також оцінено ефективність запропонованої методики формування медіаграмотності та її вплив на освітній процес. Результати дослідження можуть бути використані для впровадження інтерактивних та інноваційних підходів до навчання в освітніх закладах.
Keywords: медіаграмотність; кібербезпека; інформаційна безпека; освітній процес; критичне мислення; моделі навчання; цифрові технології; медіакомпетентність