Про розуміння терміна «осад» у геології - Галабуда, М. І; Galabuda, M. I. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2011)
Для врахування відмінностей у походженні седиментів і наближення їх дефініцій до світових стандартів, в українській геологічній літературі використано чотири терміни, що характеризують породоутворення у різних фізико-хімічних обстановках: осади – для хімічних утворень, осадки – для уламкових утворень, нагромаджених у водному середовищі, осіди – для органогенних утворень і опади – для седиментів суходолу. Узагальнюючим поняттям доцільно зберегти термін «осадки», що характеризує найрозповсюдженіший тип порід. For the account of differences in the origin of sediments and approaching of their definition to the world standards in Ukrainian geological literature it is suggested to use 4 terms which characterize formation of rocks in different physical and chemical conditions: precipitates – for chemical formations, deposits – for fragmental formations, accumulated in a water environment, sediments – for organogenesis formations, precipitations – for sediments of dry valley. It is expedient to save the term of «sediment», which characterizes the most widespread types of breeds, the generalized concept.
About Understanding of Term «Sediment» in Geology
Роботу виконано в ІГГГК НАН України
Keywords: гірська порода; осади; осадки; осіди; опади; mountain rock; precipitates; deposits; sediments; precipitations