Психолінгвістичні особливості граматичних маніпулятивів The Psycholinguistic Characteristics of Grammar Manipulatives - Гордієнко-Митрофанова, І.; Казначеєва, Яна (Lesya Ukrainka Eastern European National University, 2014)
Стаття присвячена характеристиці ігор-маніпулятивів як засобів активізації емоційної пам’яті. Основу ігор складають структурно-функціональні моделі – граматичні маніпулятиви “MASP”. Абревіатура MASP складається з перших літер англійських слів: model (модель), algorithm (алгоритм), speech pattern (мовленнєвий зразок). Поєднання «мовленнєвий зразок-модель-алгоритм» є максимально експліцитним і відповідає повній орієнтувальній основі дії (П. Я. Гальперін). Маніпулятиви є комбінованим типом навчальної інформації, тобто як модель вони містять у явному вигляді чіткий алгоритм виконання граматичних операцій і мовленнєвий зразок. Граматичні маніпулятиви “MASP” розроблені для формування й автоматизації англомовних граматичних навичок. У даній роботі розглядаються ігри-маніпулятиви “MASP-Tenses”, призначені для навчання англійським часам і структурі англійського речення. Теоретичні основи ігор складають базові положення теорії поетапного формування розумових дій та принцип наочності у співвідношенні з вимогою матеріалізації дії. Згідно з теорією поетапного формування розумових дій для виконання граматичних операцій вирішальне значення має формування орієнтувальної основи дій щодо виявлення структурних відношень вербального тексту. Власне структурні відношення найбільш адекватно виражають лінгвістичну специфіку мови, що вивчається. Негативні афективні характеристики учнів, зокрема тривожність і непевність, пов’язані саме з недостатністю орієнтування. Оволодіння іноземною мовою висуває досить високі вимоги до організації уваги й волі учнів. Найбільш «емоційно-сприятливою» формою презентації структурних відношень мовних явищ є маніпулятиви, які забезпечують повну орієнтувальну основу учнів у процесі виконання граматичних дій. Однак, понизити рівень тривожності учнів до оптимального й таким чином сформувати в учнів почуття впевненості на уроках англійської мови можливо тільки лише, використовуючи додатковий дидактичний супровід, що подається в ігровій формі. Додатковий дидактичний супровід має відображати функціонування граматичного матеріалу в мовленнєвій діяльності й сприяти швидкому скороченню орієнтувальної частини граматичної дії. The article focuses on the description of manipulative games as a means of emotional memory enhancement. Manipulative games basically consist of structural and functional models, i.e. “MASP” grammar manipulatives, where MASP stands for “model, algorithm, and speech pattern”. The combination “speech pattern – model – algorithm” is utterly explicit and corresponds to completely controlled and object-oriented activity (Piotr Galperin). A manipulative is a complex type of learning input, since a manipulative model contains both an explicit algorithm of fulfilling grammar operations and a speech pattern. The “MASP” grammar manipulatives are designed to develop English grammar skills up to the stage of automaticity. The present paper deals with the manipulative games called “MASP-Tenses”. They help students learn verb tenses and give a solid understanding of sentence structure. The manipulative games are largely based on Galperin's theoretical framework (theory of a step-by-step formation of mental action), as well as the principle of visualization in terms of action materialization. According to Galperin's theory the successful development of grammar skills depends on the completeness and pattern of object-oriented activity. To perform grammar operations it is crucially important to create an object-oriented basis of an activity in terms of revealing structural relations within a verbal text. It is the structural relations that most adequately express the linguistic specificityof the target language. The negative affective characteristics of students, in particular anxiety and lack of confidence, are associated with the lack of orientation. Second language acquisition requires students’ attention and their volition. Thus, manipualtives are the most “emotionally favourable” form of presenting structural relations of linguistic phenomena, as they provide completely controlled and object-oriented basis of students’ activity while performing grammar operations. However, the only way to significantly reduce students’ anxiety and consequently increase their self-confidence is to use additional didactic material which reflects the functioning of grammar material in speech activity and helps to reduce the orientation-related part of a grammar operation.
Keywords: теорія поетапного формування розумових дій і понять; структурно-функціональні моделі; граматичні навички; структурно-функціональні моделі; граматичні маніпулятиви; емоційна пам’ять; граматичні маніпулятиви; емоційна пам’ять