Принципи трудового права: тенденція змін та міжнародний досвід - Вознюк, Наталія Іванівна; Якушев, Ігор Михайлович; Старчук, Оксана Володимирівна (My University, 2025)
Трудове право відіграє важливу роль у регулюванні відносин між державою, роботодавцями та працівниками, забезпечуючи баланс інтересів сторін і соціальний захист. Принципи трудового права є ключовими засадами, що визначають напрями розвитку галузі та сучасні тенденції у сфері трудового права. Належне закріплення цих принципів у законодавстві та їх реалізація на практиці сприятиме забезпеченню справедливості, безпеки, прозорості умов праці, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню продуктивності, ефективності, рівня життя населення та добробуту держави. Метою роботи є виявлення глобальних тенденцій у сфері трудового права та дослідження трансформації принципів трудового права в Україні під впливом глобалізаційних процесів. У дослідженні використано методи аналізу та синтезу, порівняльно-правовий і формально-правовий методи. У результаті проведеного аналізу визначено основні поняття, зокрема «принципи права» та «принципи трудового права», а також розглянуто основні підходи до їх класифікації і ключові вимоги до принципів права, які забезпечують їхню ефективність. Окреслено основні національні та міжнародні нормативноправові акти, які закріплюють фундаментальні принципи трудового права. Проведений аналіз основних світових тенденцій у сфері трудового права, зокрема, поширення гнучких форм зайнятості, розширення прав працівників, поява нових форм представництва та колективних переговорів, дистанційна робота і право на відключення, корпоративна відповідальність, інтеграція новітніх технологій. На основі порівняння національного та міжнародного ринків праці і відповідних законодавчих актів визначено, як саме глобальні тенденції інтегруються та впливають на реалізацію основних принципів сучасного трудового права в Україні. Окремо розглянуто ключові нормативні акти Європейського Союзу, які відображають фундаментальні принципи трудового права, а також запропоновано напрями вдосконалення національного законодавства в цій сфері з урахуванням міжнародного досвіду. Отримані результати можуть бути корисними в процесі визначення пріоритетних напрямів реформування національної нормативно-правової бази з метою імплементації міжнародних норм і стандартів.
Keywords: трудове право; принципи трудового права; міжнародне трудове право; захист прав працівників; професійний розвиток; безпека та здоров’я; 349.2:341.1/.8