Тай-бо як одна з нетрадиційних форм організації занять фізичними вправами серед студентів ІФКЗ - Петрович, Вікторія; Petrovych, Victoria (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано одне з направлень фітнесу – тай-бо – та визначено його вплив на функціональні можливості студентів 4 курсу інституту фізичної культури та здоров’я. Це направлення, передусім, цікаве тим, що гармонійно поєднує в собі різні види єдиноборств і це, зі свого боку, є однією з основних причин поширення цього напряму серед чоловіків і жінок. Елементи карате розвивають, а бокс укріплює м’язи тіла. Окрім цього, заняття тай-бо підвищують імунітет, покращують реакцію, активізують серцево-судинну систему, дають заряд бадьорості, підвищують життєвий тонус, тренують силу і витривалість і, звичайно, у максимально короткі терміни дають змогу позбутися зайвої ваги. На жаль, тренування тай-бо підходять тільки для людей у хорошій фізичній формі. Для абсолютно непідготовлених спершу слід позайматися простішими видами фітнесу. І лише після того, як підвищиться загальний фізичний тонус, укріпляться м’язи та сухожилля, можна приступати до тренувань тай-бо. Так само заняття тай-бо пред’являють свої вимоги щодо регулярності. Це дуже важливо. Якщо немає можливості регулярно відвідувати тренування, то краще вибрати простіші навантаження. One of directions of fitness is analysed in the article – tay-bo, and his influence is certain on functional possibilities of students 4 courses of institute of physical culture and health. It is direction, foremost, interesting that harmoniously combines in itself the different types of single combats and it in same queue is one of principal reasons of distribution of this direction among men and women. The elements of karate develop, and boxing-strengthens the muscles of body. Except for it, employment of tay-bo is promoted immunity,improve a reaction, activate the cordially vascular system, give the charge of cheerfulness, promote vital tone, train force and endurance and, certainly, in maximally short spaces allow to whip off superfluous weight. Unfortunately trainings of tay-bo befit only for people in a good physical form. For absolutely unprepared follows, at first, to do some work more simple types of fitness. And only since general physical tone will rise, muscles and tendon will become stronger, it is possible to proceed to trainings of tay-bo. Similarly, the requirements have employment of tay-bo to regularity. This be very important. If there is not possibility regularly to visit training, it is better to choose more simple loadings.
Tay-bo – as One of Untraditional Forms of Organization of Employments Physical Exercises Among the Students of IFKZ
Keywords: фітнес; карате; витривалість; тай-бо; елементи боксу; удари ногою; удари рукою; аеробокс; карате-аеробіка; кардіокікбоксинг; кі-бо; тай-кік; паверстрайк; fitness; karate; endurance; tay-bo; elements of boxing; shots by a leg; shots by a hand; aeroboxing; karate-aerobics; kardiokikboksing; ki-bo; tay-kik; paverstrayk