Соціально-педагогічна діяльність з дітьми в інклюзивному освітньому середовищі - Лотвин, Іванна Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження: сформувати пропозиції щодо вдосконалення соціально-педагогічної діяльності з дітьми в інклюзивному освітньому середовищі. Об’єкт дослідження: соціально-педагогічна діяльність з дітьми. Предмет дослідження: особливості, напрями, форми і методи здійснення соціально-педагогічної діяльності з дітьми в інклюзивному освітньому середовищі. У роботі розкрито сутність поняття «інклюзивне освітнє середовище», надано соціально-педагогічну характеристику дітям з особливими освітніми потребами, окреслено особливості, напрями, форми і методи соціально-педагогічної діяльності з дітьми в інклюзивному освітньому середовищі. Проаналізовано досвід соціально-педагогічної діяльності з дітьми в інклюзивному освітньому середовищі Чарторийського ліцею. Розроблено рекомендації як пропозиції щодо вдосконалення соціально-педагогічної діяльності з дітьми в інклюзивному освітньому середовищі. Звернено увагу, що удосконалення відповідної діяльності вимагає системного підходу, міждисциплінарної співпраці, активної взаємодії з дітьми і сім’ями, толерантного ставлення до різноманітності, впровадження інноваційних методик підтримки інклюзії.
Keywords: соціальна робота; інклюзивна освіта; соціально-педагогічна діяльність; особливі освітні потреби; супровід; індивідуальна програма розвитку; соціалізація; мультидисциплінарна команда