Теоретичні аспекти соціального менеджменту як об'єкта дослідження - Рейкін, Рейкін Віталій Самсонович; Колосок, Андрій Мирославович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Публікація присвячена науковій категорії "соціальний менеджмент". Сформовано низку похідних теоретико-методологічних проблем щодо сутності категорії. Наведено відмінності між трактуванням загальних категорій "менеджмент" та "управління". Представлено різні дефініції досліджуваного терміну. Констатується факт існування термінологічної невизначеності та відсутності універсального наукового підходу щодо міждисциплінарного об'єкту дослідження "соціальний менеджмент", що обумовлено полізмістовністю та певною невизначеністю структурних компонент. Автором зроблено спробу формування універсальної дефініції категорії "соціальний менеджмент", що базується на двох основних аспектах: управлінні соціальними системами у поєднанні із вирішенням соціальних проблем. Подано різноманітні аспекти управління соціальними системами (підприємствами, організаціями, колективами) та особливості досліджуваної категорії. Узагальнено загальні наукові принципи та ідеї, сформовані класиками менеджменту: Ф. Тейлором, А. Файолем, Г. Емерсоном. Проаналізовано роль колективу в якості своєрідного стабілізатора у процесі функціонування підприємств та організацій, наведено різнополюсні недоліки при його оцінюванні. Констатується факт інтегрованого підходу при формуванні методологічного ядра, що синтезує три взаємопов'язані парадигми: управлінську, психологічну та соціально-економічну. Виокремлено низку спеціалізованих теорій: системної теорії фірми, теорії соціальної дії та теорії сервісної держави. Закцентовано увагу на методології системної теорії фірми, яка характеризується певною фрагментарністю, різним предметом дослідження за основними напрямами: процесами формування та реалізації управлінських рішень, пошуком ключових чинників ринкової успішності фірми (стратегічна теорія), концентрацією на проблематиці виробничої сфери. Наведено низку специфічних особливостей соціального менеджменту. Зроблено висновок, що сучасний менеджмент є, насамперед, соціально спрямованим.
Keywords: соціальний менеджмент; менеджмент; управління; наукові теорії; соціальні суперечності; social management; management; managing; scientific theories; social contradictions; 36.075