Становлення розвивального освітнього середовища початкової школи України в ХХІ сторіччі: соціокультурний дискурс - Смолюк, Світлана; Smoliuk, Svetlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті визначено сутність розвивального освітнього середовища та особливості його становлення в сучасній початковій школі України. Обґрунтовано, що комфортне середовище навчального закладу здатне і цілеспрямовано, і стихійно позитивно впливати на опанування учнем соціокультурним досвідом людства. Тому тенденцією становлення середовища в початковій загальній освіті України ХХІ ст. є спрямованість на розвиток особистості учня у таких напрямах: природний, спеціально створений і саморозвиток. Наголошується на необхідності реалізації принципу суб’єкт-суб’єктної взаємодії, гуманізму, людинотворчості, співробітництва вихователя та вихованців у формуванні ефективного розвивального освітнього середовища сучасної початкової школи. The essence of the development educational environment and the features of its formation in the modern Ukrainian primary school are identified in the article. It is proved, that comfortable environment of the educational institution is capable to influence purposeful and elemental to learning socio-cultural experience by the pupil. That is why the main trend of the formation of environment of primary education in Ukraine in ХХІ century is the direction to development of the personality of the pupil in such ways: natural, specifically designed and self-development. There is also noted on the necessity of realization of principles of subject-subject cooperation, humanism, human creativity, cooperation of educator and pupil in the forming of the effective development educational environment in the modern Ukrainian primary school.
The Formation of Development Educational Environment of Modern Ukrainian Primary School in the ХХІ Century: Socio-Cultural Discourse
Keywords: освітнє розвивальне середовище; соціокультурна виховна традиція; розвивальне виховання; початкова школа України; development educational environment; socio-cultural educational tradition; development education; Ukrainian primary school