Елементи експресіонізму чи експресіонізм? (Драматургія В. Винниченка) - Моклиця, Андрій Володимирович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Існує ціла низка визначень стилю В. Винниченка: неореаліст, неоромантик, реаліст і натураліст, модерніст з елементами символізму, експресіонізму, сюрреалізму. Багато суперечностей у дослідженнях творчості письменника можна зняти, якщо розглядати Винниченка як послідовного експресіоніста. Для драматургії Винниченка характерні загострені конфлікти, посилена, іноді гіпертро-фована емоційність персонажів; майже нав’язлива тенденційність; деформація реальності; трагічне світосприйняття; посилена увага до сфери інстинктів тощо. У статті розглядаються означення «інтелектуальна драма», «драма ідей», «мелодрама» як підмінні назви експресіоністської драми.
Keywords: Винниченко; драматургія; експресіонізм; драма ідей; мелодрама