Мікроурбаністика: тілесні практики «близького міста» - Пригода, Таміла; Prygoda, Tamil (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
Стаття присвячена проблемі осмислення образу міста у контексті мікроурбаністичних студій. Місто позиціонується через призму погляду, дії, жесту, буденного існування окремого його жителя, особливого хаотично-впорядкованого руху міського життя. Особливе місце у такій моделі міста належить окремій деталі, погляду зблизька. Звертається увага на розрізнення концептуальних підходів до міста як макроурбаністичного проекту з універсальними принципами забудови та життєдіяльності і міста як середовища проживання пересічного містянина. Зазначається вплив дзенівських ідей японської естетики загалом на сучасну західну культуру, і, зокрема, на облаштування й сприйняття міського середовища. Проводяться паралелі певних тенденцій в історіографічній сфері, інтерес до мікроісторії окремої людини чи речі, до на відміну від метаісторії. Міська деталь виявляться особливим носієм прихованих і важливих сенсів конкретного міста, його історії, його специфічних локацій. Вони демонструють унікальність кожного міста, його характер, потенціал і перспективу.
Microurbanism: Bodily Practices of the "Near City"
Keywords: місто; city; урбанізм; urbanism; мікроурбаністика; micro-urbanism; мікроісторія; microhistory.