Постмодерністичний та необароковий дискурс інтертекстуальності роману Ю. Андруховича “Рекреації” - Сахарчук, Наталія Юріївна; Sakharchuk, Natalіia Iu. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2010)
У статті з’ясовуються особливості вираження в романі Ю. Андруховича «Рекреації» такої категорії постмодернізму, як інтертекстуальність. Визначаються способи реалізації уламків творів класичної української літератури у сучасному постмодерністичному тексті. Особлива увага приділяється бароково спрямованій сфері інтертекстуальності та біблійним запозиченням. Найбільшою мірою у роботі висвітлюється інтертекстуальний зв’язок роману «Рекреації» та поеми І. Котляревського «Енеїда» як творів, межових для різних періодів української літератури. The article highlights features of expression the intertextuality as postmodernistic category in J. Andruhovych’s “Recreation” novel. The ways of utilization of text fragments from classical Ukrainian literature works are defined. Special attention is given to baroque directed field of intertextuality and biblical borrowings. Intertextual relationship between the novel "Recreation" and I. Kotlyarevskyy’s poem "Aeneid" is considered.
Postmodernistic and newbaroque discourse of intertextuality in J. Andruhovych’s novel “Recreation”
Keywords: постмодернізм; інтертекстуальність; сфера прототексту; алюзійність; метатекст; бароковість; postmodern; intertextuality; field prototext; alusion; metatext; baroque