Містичний аспект драматичних творів Лесі Українки у потрактуванні Ю. Бойко-Блохина - Олійник, Катерина; Oliinyk, Kateryna (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті проаналізовано своєрідність художнього осмислення елементів містичного у драматичних творах Лесі Українки діаспорним літературознацем Ю. Бойко-Блохиним. Увага дослідника зосереджена на тих творах поетеси, поштовхом до написання яких стали підсвідомо-ірраціональні індивідуальні рушії творчості. Простежено, що Ю. Бойко-Блохин писав не про зображення вигаданого авторською уявою містичного світу, а саме про його реальну присутність у житті; вважав, що інтуїтивне бачення незримого, зв’язок з містичним та потойбічним поставали з душі Лесі Українки. The article analyzes the originality of artistic understanding of the elements of the mystical in the dramatic works of Lesja Ukrainka by diaspora literary critic Y. Boyko-Blokhin. The attention of the researcher is focused on those works of the poetess, the impetus to the writing of which became unconsciously irrational individual engines of creativity. It is traced that Y. Boyko-Blokhin did not write about the image of the mystical world by the author’s imagination of the author’s imagination, but about his real presence in life; believed that the intuitive vision of the invisible, the connection with the mystical and otherworldly arose from the soul of Lesia Ukrainka.
THE MYSTICAL ASPECT OF THE DRAMATIC WORKS OF LESIA UKRAINKA IN THE INTERPRETATION OF Y. BOYKO-BLOKHIN
Keywords: містика; символ; натхнення; Леся Українка; Ю. Бойко-Блохин; mysticism; symbol; inspiration; Lesia Ukrainka; Y. Boyko- Blokhin