Актуальні проблеми формування та розвитку світового та українського сучасного мистецтва - Прокопович, Тетяна Анатоліївна (My University, 2023)
Мистецтво зображує, перетворює і через побачене описує свій власний певний духовно-смисловий зміст певної епохи. На відміну від штучного інтелекту, унікальність художнього образу митця полягає в тому, що він не просто конструює фіктивну життєву модель, а відтворює багатство і виразність цього життя через свою власну інтерпретацію. Його своєрідність і відмінність від усіх інших форм відображення дійсності полягає в тому, що в даному випадку, художній твір, одночасно із сюжетом, дає нам змістовний, чуттєво багатий світ художника. Це відбувається тому, що художній образ є не простою копією за своєю суттю, а в ньому постає реальність зі своїм неповторним ракурсом і особистим художнім осмисленням, яка в свою чергу формує цілісну, синтетичну дію художнього твору на людину, яка властива мистецтву. При цьому, незважаючи на те що митці можуть опановувати однаковий життєвий матеріал і розкривати одну й ту саму тему, але при цьому вони створюють різні мистецькі твори, так як їх творча індивідуальності накладає вагомий відбиток чим несе в собі неповторне й універсальне. За результатами цього дослідження можна визначити, що становлення та розвиток світового та українського сучасного мистецтва залежить від багатьох актуальних проблем, які впливають на його формування. Сучасне мистецтво формується в постмодерністському напрямі, використовуючи як раціональні, так і інтуїтивні методи. Успіх художнього твору залежить від багатьох факторів, але головними з них є потреби та актуальність сучасного суспільства в даному творі мистецтва. Сучасне українське мистецтво формується на пріоритеті ціннісно-пошукової системи відродження української культури, що знайшло місце на арт-ринку та є актуальним і затребуваним, відіграючи при цьому відповідну роль у формуванні культури українського та світового суспільства.
Keywords: мистецтво; сучасне мистецтво; живопис; рисунок; скульптура; інсталяція; арт-ринок; постмодернізм