Формування вмінь монологічного мовлення на середньому етапі вивчення англійської мови - Коширець, Олеся Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Дослідження присвячене аналізу процесу формування вмінь монологічного мовлення учнів на середньому етапі вивчення англійської мови. У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету та завдання дослідження. У першому розділі розглядається суть і характеристика монологічного мовлення. Визначено основні аспекти, що характеризують цей вид мовлення та його роль у розвитку мовленнєвої компетенції. Наступним етапом, вивчено вплив індивідуальних особливостей учнів на процес формування мовлення. Розглянуто різні підходи та методики, які враховують індивідуальні особливості для оптимального формування вмінь монологічного мовлення. У другому розділі надано методичні рекомендації стосовно формування вмінь монологічного мовлення на середньому етапі вивчення англійської мови. Розглянуто роль мовленнєвих клубів, групової та індивідуальної роботи у цьому процесі. Також досліджено використання сучасних технологій у навчанні монологічного мовлення та їх вплив на якість навчання на даному етапі. У третьому розділі проведено аналіз процесу формування вмінь монологічного мовлення на прикладі Комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей №26 Луцької міської ради». Здійснено діагностику рівня сформованості мовленнєвої компетентності підлітків та оцінено ефективність застосування ключових методів формування вмінь монологічного мовлення. У висновках узагальнено отримані результати та сформульовано основні підсумки проведеного дослідження. Підкреслено важливість індивідуальних підходів у формуванні монологічного мовлення та визначено перспективи подальших досліджень у цьому напрямку.
Keywords: монолог; монологічне мовлення; англійська мова; мовленнєва компетентність; навички монологічного мовлення