Характеристика спеціальної працездатності та функціонального стану спортсменок, які спеціалізуються у вільній боротьбі - Стельмах, Юлія; Stelmakh, Yuliya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Аналіз спеціальної літератури, присвяченої проблемі жіночого спорту показав, що менструальна функція є важливим показником здоров’я спортсменки, яка обумовлює її функціональні можливості й, зокрема, працездатність. У результаті дослідження вперше отримані показники спеціальної працездатності для жіночої вільної боротьби, які вказують на те, що швидкість відновлення функціональних можливостей спортсменок – борців високої кваліфікації – залежить від фаз менструального циклу. Установлено, що швидкість відновлення частоти серцевих скорочень (ЧСС) має циклічний характер. Найбільша швидкість відновлення ЧСС відзначена в постменструальну й постоваріальну фази менструального циклу. Analysis of special literature that discovers problems of women sport has shown that menstrual function is an important indicator of sportswoman’s health that preconditions its functional abilities and efficiency. As a result of the research we have achieved indices of special efficiency for woman freestyle wrestling which show that speed of restoration of functional abilities of sportswomen of high qualification depend on phases of menstrual cycle. It was also discovered that heart rate speed also has cyclical character. The highest level of restoration of heart rate was registered in postmenstrual and post-ovarial phases of menstrual cycle.
Characteristics of Special Efficiency and Functional Condition of Sportswomen who Specialize in Freestyle Wrestling
Keywords: спортсменки-борці; спеціальна працездатність; функціональний стан; менструальний цикл; women-wrestlers; special efficiency; functional condition; menstrual cycle