Творчість Лесі Українки в театральному мистецтві діаспори - Кукуруза, Надія (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Устатті розглянуто втілення поетичних і драматичних творів Лесі Українки в сценічному мистецтві української діаспори 2 пол. ХХ – поч. ХХІ ст. Розкрито їхню програмну мету як важливий чинник формування моральних та національно-ідеологічних засад різних поколіннь діаспори. На основі проведеного аналізу зроблено висновок, що твори Лесі Українки мають різне жанрове втілення як у творчості професійних митців, так і митців-аматорів: театральні постановки, поетичний театр, художнє виконання.
Keywords: Леся Українка; літературний текст; театральна постановка; поетичний театр; українська діаспора; Lesya Ukrainka; literary text; theater production; poetic theater; Ukrainian diaspora