Особливості показників крові хворих на туберкульоз чоловіків Рівненської області - Цеп'юк, Любов Петрівна; Чмух, Яна Валеріївна; Абрамчук, Ольга Миколаївна; Tsepiuk, Liubov P.; Chmukh, Yana V.; Abramchuk, Olha M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто особливості показників периферичної крові хворих на туберкульоз чоловіків. Показано, що елементи лейкоцитарної фракції крові реагували на туберкульозний процес більш активно, порівняно з показниками червоної крові. Установлено, що середні показники швидкості осідання еритроцитів в усіх групах обстежуваних були вищими за норму. Установлено, що у хворих із різними формами туберкульозу простежено значні зсуви показників лейкограми вліво.

The features of the blood parameters of male patients in the Rivne hospital were analyzed. The overall analysis of the blood with different forms of tuberculosis showed different deviations depending on the form of the pathological process. It was shown that leukocyte fraction responded to TB process more active compared with the red blood. The results showed that at the time of hospitalization among all patients were found significant deviations in leukocyte formula and the number of leukocytes. The average erythrocyte sedimentation rate of male was higher in all groups compared to normal.
The Blood Parameters Analysis of Pulmonary Tuberculosis of Male Patients in the Rivne
Keywords: туберкульоз; інтоксикація; кров; патологічний процес; еритроцити; лейкоцити; tuberculosis; intoxication; disease process; blood; erythrocytes; leukocytes