Управління водокористуванням та якістю вод - Білецький, Юрій Валентинович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Підготовка магістрів у галузі гідрології передбачає вивчення дисципліни “Управління водокористуванням та якістю вод”. Екологічні основи управління водними ресурсами України – важлива складова проблеми забезпечення вирішення водогосподарсько-екологічних проблем нашої країни у ХХІ столітті. Зважаючи на складність зазначеної проблеми до її розв’язання потрібне комплексне вирішення багатьох питань, для вирішення яких потрібна участь усіх галузей економіки України, тобто всіх напрямів водоспоживання та водокористування. Ці питання вирішуються з урахуванням особливостей головних великих та малих річок в їх басейнах. Практичні заняття з курсу “Управління водокористуванням та якістю вод” передбачають засвоєння студентами методик аналізу стану водних ресурсів, їх кількість та якість, забруднення поверхневих і підземних вод, у тому числі на транскордонних ділянках, розгляд шляхів поліпшення екологічної ситуації у сфері водних ресурсів на основі гідрографічного й водогосподарського районування з використанням новітніх методологічних підходів та технологій побудови водогосподарського балансу ділянок басейнів річок, екологізації господарської діяльності та управління водними ресурсами. Пропонована методична розробка допоможе опанувати магістрам загальні та фахові компетентності, що визначені відповідними освітніми програмами й робочою навчальною програмою дисципліни.Методичні рекомендації з курсу “Управління водокористуванням та якістю вод” призначені для студентів денної та заочної форми навчання другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 103 «Науки про Землю» ОП «Гідрологія». Викладені рекомендації з підготовки та проведення практичних занять.
Keywords: вода; якість води; водні ресурси; водогосподарський комплекс; моніторинг якості води; забруднення вод; 574.9 (075.8)