Проблема травматизму в ігрових видах спорту та перспективи використання засобів фізичної реабілітації - Дорошенко, Едуард Юрійович; Doroshenko, Eduard (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті наведено відомості щодо основних причин та механізмів спортивного травматизму. Визначено, що ігрові види спорту займають лідируючу позицію за загальною кількістю травм опорно-рухового апарату. Мета роботи – провести аналіз сучасної науково-методичної літератури щодо основних травм, які трапляються в спортсменів ігрових видів спорту, і визначити перспективи застосування засобів фізичної реабілітації у відновленні рухової функції. Установлено, що головним завданням фізичної реабілітації, окрім відновлення анатомо-функціональних властивостей пошкодженого сегмента, є підтримання загальної та спеціальної працездатності. Найбільш перспективна методика відновлення швидкісно-силових здібностей спортсменів ігрових видів спорту – пліометричне тренування, яке потрібно застосовувати на останньому етапі відновлення. The article provides information on the underlying causes and mechanisms of sports injuries. It was determined that playing sports is a leader in the total number of injuries of the musculoskeletal system. The purpose of work – to analyze current scientific and methodological literature on the main injuries that occur in athletes playing sports and to determine the prospects of application of physical rehabilitation in the recovery of motor function. It was found that the main task of physical rehabilitation, in addition to restoring the anatomical and functional properties of the damaged segment is to maintain general and special performance. The most promising method of recovery speed and power abilities of athletes playing sports is a plyometric training which must be used in the last stage of recovery.
The Problem of Injuries in Team Sports and Prospects of Physical Rehabilitation
Keywords: ігрові види спорту; травма; реабілітація; спортсмен; пліометрія; playing sports; trauma; rehabilitation; athlete; plyometric