Теоретичний аналіз проблеми професійного саморозвитку майбутніх учителів початкової школи - Смолюк, Артем; Smoliuk, Artem (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
В статті представлено теоретичний аналіз проблеми професійного саморозвитку майбутніх учителів початкової школи з позиції різних наукових підходів: філософського, акмеологічного, психолого-педагогічного, синергетичного. На підставі проведеного аналізу автором визначається професійний саморозвиток майбутніх учителів початкової школи як складний, багатогранний процес, спрямований на становлення, інтеграцію та реалізацію у педагогічній діяльності професійно значущих особистісних рис та здібностей, професійних знань і вмінь майбутнього вчителя початкової школи. Здатність до саморозвитку розглядається як невід'ємна частина і найважливіша умова процесу професійного становлення. Стаття доводить, що становлення професіонала можливе лише в результаті єдності професіоналізму та особистісного розвитку. Потреба в саморозвитку - основоположна складова зрілої особистості, підготовленої до професійної діяльності на рівні сучасних вимог суспільства. Перспективними стаття визначає подальші дослідження у вивченні готовності студентів педагогічного коледжу до професійного саморозвитку. The theoretical analysis of the problem of the professional self development of future primary school teachers is presented in the article by means of different scientific approaches: philosophical, achmeological, psychology-pedagogical, synergetical. On the basic of the analysis the professional self development of future primary school teachers is determined as compound polyhedral process, which is aimed to incipience, integration and realization of professional meaningful personal features and abilities, professional knowledge and skills of the future primary school teacher in the pedagogical activity. The ability to self development is considered as the essential part and the most important of the process of professional development. The article is proving that the professional development is possible only as the result of unity of the professionalism and personal development. The necessity of the self development is the main part of mature personality, which is prepared to professional activity on the level of current requirements of the society. The article determines the perspective of the further researches in the investigation of preparedness of students of pedagogical collage to professional self development.
The theoretical analysis of the problem of the professional self development of future primary school teachers
Keywords: професійний саморозвиток; саморозвиток; професіоналізм; professional self development; self development; professionalism