Синтез N-(2-тіазоліл)тіазоло[3,2-b]піримідину - Сливка, Н. Ю.; Геваза, Ю. І.; Slyvka, N. Yu.; Gevaza, Yu. I. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі України, 2008)
На основі реакцій електрофільної внутрішньомолекулярної циклізації розроблено препаративні методики синтезу відповідних бромідів і йодидів 3-бром(йод)метил-N-(4,5-дигідро-5-бром(йод)-метил-2-тіазоліл)тіазоло [3,2-b]піримідинію, що містять декілька конденсованих циклів. Встановлено основні фактори, які контролюють хемо-, регіо- і стереоселективність утворення нових гетероциклів. Підібрано умови для більш селективного одержання тіазоло- і тіазинопіримідинів з декількома циклами у своєму складі, які розширять можливості цілеспрямованого синтезу функціонально заміщених сполук заданої будови. On the basis of reaction electrophilic intermolecular cyclization preparation methods of synthesis of corresponding 3-brom(iod)methyl-N-(4,5 dihydro-5-brom(iod)methyl-2 thiazolil)thiazolo[3,2-b]pyrimidinium bromides and iodides that contains several condense cycles were elaborated. Main factors which govern the chemo-, regio- and stereoselectivity of formation new heterocycles were determine. Conditions in order to obtain thiazolo- and thiazinopyrimidines with several cycles in its structures which will increase opportunities of purposeful compounds synthes of certain structure were selected.
Synthesis of N-(2-thiazolil)thiazolo[3,2-b] pyrimidin
Keywords: галогеноциклізація; бромування; йодування; регіоселективність; хемоселективність; алкенілтіопіримідини; тіазолопіримідини; тіазинопіримідини; halogenocyclization; bromination; iodination; regioselectivity; chemoselectivity; alkenylthiopyrimidines; thiazolopyrimidines; thiazinopyrimidines