Корекційно-профілактичні технології у фізичному вихованні студентів із функціональними порушеннями опорно-рухового апарату, практична складова автроської концепції - Випасняк, Ігор Петрович; Vypasniak, Ihor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Незважаючи на значні теоретичні напрацювання профілактики й корекції функціональних порушень опорно-рухового апарату в студентської молоді, водночас тенденція до збільшення чисельності студентів із порушеннями постави засвідчує, що науково-методичне забезпечення роботи з цією категорією осіб відстає від вимог часу й має надалі потребу в методологічному, організаційному та практичному обґрунтуванні. Не вивченим залишається питання щодо теоретико-методичного обґрунтування корекційно-профілактичних заходів вищевказаного контингенту з урахуванням рівня стану біогеометричного профілю постави й типу тілобудови. Мета дослідження – на підставі теоретичного аналізу та власних експериментальних досліджень науково обґрунтувати, розробити теоретико-методичні засади корекційно-профілактичних технологій у фізичному вихованні студентів із функціональними порушеннями опорно-рухового апарату, для підвищення його здоров’яформувальної спрямованості. Для виконання поставлених завдань використано аналіз спеціальної науково-методичної літератури, документальних матеріалів, педагогічні спостереження й експеримент із використанням антропометрії, відеометрії, а також методів математичної статистики. У процесі досліджень розроблено концепцію профілактики й корекції функціональних порушень опорно-рухового апарату студентської молоді в процесі фізичного виховання, відмінними особливостями якої є побудова методології управління з урахуванням індивідуальних особливостей стану біогеометричного профілю постави студентів, що включає теоретичну та практичну складові частини. Практична містила корекційно-профілактичні технології. Despite significant theoretical developments in the prevention and correction of functional disorders of the musculoskeletal system of the student youth, at the same time, the trend of increasing the number of students with posture disorders shows that the scientific and methodological provision of work with this category of people lags behind the requirements of the time and thereafter needs the methodological, organizational and practical substantiation, the question remains unstudied on the theoretical and methodological substantiation of the correctional and prophylactic measures of the aforementioned contingent taking into consideration the state of biogeometric profile of posture and body-type. The objective of the research – on the basis of theoretical analysis and own experimental studies to scientifically substantiate, develop theoretical and methodical principles of correction and preventive technologies in physical education of students with functional disorders of the locomotor apparatus, to improve their healthforming orientation. To solve the assigned problems, the following methods were used: the analysis of special scientific and methodological literature, documentary materials, pedagogical observations and experiment using the anthropometry, videometry, as well as the methods of mathematical statistics. In the course of the research, the concept of prevention and correction of functional disorders of the musculoskeletal system of students in the process of physical education was developed, the distinctive features of which are the construction of the management methodology taking into account the individual features of the state of the biogeometric profile of students’ posture, including the theoretical and practical component. The practical component included the corrective and preventive technologies.
Corrective and Preventive Technologies in Physical Training of Students with Functional Disorders of the Musculoskeletal System, the Practical Component of the Author’s Conception
Keywords: студенти; функціональні порушення опорно-рухового апарату; тілобудова; профілактика; корекція; фізичне виховання; students; functional disorders of the musculoskeletal system; body structure; prevention; correction; physical education