Електромагнітне поле у фоновому режимі чорної діри Шварцшильда. Аналітичне дослідження та чисельне моделювання - Чичурін, Олександр В’ячеславович; Chychurin, Oleksandr V. (Collegium Mazovia, 2013)
Проблема опису електромагнітного поля в фоновому режимі чорної діри Шварцшильда може бути зведена до звичайного диференціального рівняння типу Гойна. Можливе їх розв’язання в термінах функцій Гойна. Ми вивчаємо подібні еквівалентні радіальні рівняння Шредінгера з ефективним потенціальним бар'єром, породженим гравітаційним полем Шварцшильда. Точні умови забезпечують існування двох точок повороту і тим самим можливість мати квант механічного впливу ефекту тунелю, які були знайдені аналітично і досліджені чисельно. The problem of description of electromagnetic field in the Schwarzschild black hole background can be reduced to an ordinary differential equation of the Heun type. Possible solutions are listed in terms of confluent Heun functions. We study an equivalent Schrodinger like radial equation with an effective barrier potential, generated by Schwarzschild gravitational field. Exact condition insuring existence of two turning points and thereby possibility to have quantum mechanical tunneling effect are found analytically and examined numerically
Electromagnetic Field in Schwarzschild Black Hole Background. Analytical Treatment and Numerical Simulation
Чичурін Олександр В’ячеславович - доктор фізико-математичних наук, професор кафедри геометрії і алгебри Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки
Keywords: чорна діра; Blach Hole; диференціального рівняння типу Гойна; differential equation of the Heun type; рівняння Шредінгера; equation of Schrodinger