Корекція психофізичного стану старших дошкільників із різною руховою асиметрією як педагогічна проблема - Єдинак, Генадій; Галаманжук, Леся; Yedynak, Hennadii; Halamandzhuk, Lesia (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2010)
Розглянуто дані наукової літератури в аспекті залежності морфофункціональних і психофізіологічних показників дітей дошкільного віку від особливостей їх рухової асиметрії, що пов’язана з перевагою виконання рухових завдань правою чи лівою рукою. Виявлено певні розбіжності між право- та ліворукими дошкільниками в деяких указаних показниках. Визначено причини формування такої рухової асиметрії, необхідність її урахування в процесі навчальної діяльності дошкільників, у тому числі фізичної культури, а також незначну кількість відповідних досліджень та необхідність їх проведення, щоб оптимізувати процес фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах, передусім для покращення психофізичного стану дітей. The aspects connection of morphofunctional and psychophysical indexes of preschool children with their motor asymmetry are studied in the artivle. The differences between indexes of right- and left-handed children were indicated. The reasons of such motor asymmetries formation are also investigated because they should be taken into consideration during the process of pre-school children’s studying, especially, during physical education classes.
The Psychophysical State Correction of the Pre-School Children with Motor Asymmetry as a Pedagogical Problem.
Keywords: діти дошкільного віку; рухова асиметрія; фізичне виховання; оптимізація психофізичного стану; pre-school age children; motor asymmetry; physical education; optimization of the psychophysical state