Психологія управління: методичні рекомендації щодо забезпечення самостійної роботи студентів - Малімон, Людмила Яківна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Самостійна робота студента з дисципліни «Психологія управління» включає підготовку до семінарських занять, поглиблене вивчення окремих тем навчального курсу та опрацювання відповідних матеріалів у періодичних виданнях, а саме: опрацювання теоретичного матеріалу заявлених тем; виконання усних та письмових завдань: опрацювання та підготовка виступів за запропонованими статтями у періодичних виданнях; підготовка рефератів за окремими темами, що потребують більш ґрунтовного аналізу; розробка елементів тематичних тренінгових занять; розробка програм роботи з керівниками та персоналом організації; виконання індивідуального навчально-дослідницького проекту, який передбачає опрацювання літератури з певної теми, проведення психодіагностики, аналізу результатів й розробки практичних рекомендацій щодо профілактики, корекції або подолання певної проблеми в управлінській діяльності керівника організації. Самостійна робота студентів спрямовується на закріплення теоретичного матеріалу і вироблення практичних навичок і умінь надання психологічної допомоги керівникам організацій щодо ефективного управління.
Програма навчальної дисципліни «Психологія управління» побудована на ідеях суб’єкт-суб’єктного та соціально-психологічного підходів до аналізу управлінської діяльності. Предметом вивчення є розвиток ідей управління в межах філософії та соціології, вивчення особистості керівника як суб’єкта управлінської діяльності та аналіз соціально-психологічних факторів ефективності взаємодії у системі «керівник – підлеглий». Відповідно до програми курсу виділено два змістові модулі: 1) Загальні засади та історія розвитку психології управління. Особистість у психології управління; 2) Соціально-психологічні особливості управління.
Keywords: психологія управління; управлінська діяльність; особистість керівника; психологія впливу; стиль управління; лідерство / керівництво; [159.9:65] 371.214.115