Соціокультурні особливості українського менталітету: вплив Заходу і Сходу - Шостак, Віктор (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Проаналізовано особливості менталітету як соціокультурного явища, механізми і складові його дії в суспільстві. Акцентовано увагу на східних і західних елементах у формуванні українського менталітету, описані моделі аномічної гри в контексті головних тенденцій сучасного світу. Важливу роль в сучасних соціокультурних процесах світу і України відіграють духовно-світоглядні чинники. Серед них дослідники вказують на стійкі стереотипи сприйняття дійсності, які формуються протягом тривалого часу і домінують у сприйнятті себе тим чи іншим народом. Відповідно певне сприйняття дійсності обумовлює вироблення адекватних культурно-поведінкових норм. Можна спостерігати різні бачення того ж самого предмету чи явища представниками різних націй і регіональних спільнот.
Keywords: менталітет; Схід; Захід; індивідуалізм; нормативно-ціннісна структура; аномія