Творча спадщина П. Ніщинського в контексті розвитку українського хорового мистецтва - Лапчук, Богдана Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Українське хорове мистецтво – важлива сторінка розвитку української культури, однією зі складових якої є творча діяльність Петра Ніщинського – одного з корифеїв і амбасадорів української ідеї в найнесприятливішу для національного мистецтва добу – час її заборон, утисків та переслідувань. Свою європейську освіту та Богом даний йому талант композитора П. Ніщинський присвятив Україні, тому різнобічне вивчення його постаті, його творчих досягнень і здобутків є і буде актуальним завжди, доки буде Україна. Мета дослідження — визначити характерні риси творчої спадщини П. Ніщинського як складової українського хорового мистецтва 2-ї пол. ХІХ ст. Завдання: описати національно-визвольний рух як основу формування української музичної культури; визначити особливості українського хорового мистецтва середини – 2-ї пол. ХІХ ст.; змалювати творчий портрет П. Ніщинського та здійснити інтонаційний аналіз музично-драматичної картини П. Ніщинського «Вечорниці». Елементи наукової новизни одержаних результатів: українське хорове мистецтво середини — другої половини ХІХ століття розвивалося в межах трьох жанрів — хорової обробки, оригінальної хорової композиції та великої хорової форми; близькість сюжетів, впливи шевченкової романтизації козацьких походів та образності наробних дум, фольклорні інтонації єднають твори М. Лисенка та П. Ніщинського; діяльність театру корифеїв стала стимулом для написання П. Ніщинським «Вечорниць» — музично-драматичної картини до п’єси Т. Шевченка «Назар Стодоля», з її розгорненими вокальними та хоровими партіями, складними хоровими розділами, що стало переконливим свідченням високої хорової культури українського музично-драматичного театру.
Keywords: українське хорове мистецтво; Петро Ніщинський; музично-драматична картина «Вечорниці»; український музично-драматичний театр