Особливості організації занять із фізичного виховання в спеціальній медичній групі університету - Петрук, Людмила; Кузнєцова, Олена; Petruk, Liudmila; Kuznetsova, Yelena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Сучасний навчальний процес за своєю технологією, обсягом інформації, побудовою, специфікою та умовами проведення занять висуває до молоді вимоги, які не завжди відповідають їхнім індивідуальним, віковим, ментальним та фізичним можливостям. За останні роки відсоток здорових студентів знизився у 2,5 раза на початковому етапі навчання та більш ніж у чотири рази в кінці навчання у вищому навчальному закладі. Завдання дослідження – визначити кількісний склад студентів спеціальних медичних груп у Національному університеті водного господарства та природокористування (НУВГП) у 2012 / 2013 навчальному році; відобразити динаміку показників кількості студентів НУВГП, що віднесені за станом здоров׳я до спеціальних медичних груп та звільнені від практичних занять із фізичного виховання, за останні шість років; охарактеризувати нозології захворювань студентів у 2012 / 2013 навчальному році. Кількість студентів спеціальних медичних груп в університеті у 2012 / 2013 навчальному році становить 817 осіб, що складає 19,5 % від загальної кількості студентів, які відвідують заняття з фізичного виховання. Динаміка кількості студентів НУВГП, що віднесені за станом здоров׳я до спеціальних медичних груп, є позитивною, тобто з кожним роком відсоток таких студентів збільшується. Характеристика нозологій захворювань указує на те, що 48 % усіх захворювань студентів складають серцево-судинні патології. Сьогодні не існує масової мотиваційної роботи щодо спрямування зусиль молоді на збереження власного здоров’я, що, на нашу думку, поступово призводить до погіршення його стану. Сьогодні потрібно реформувати систему фізичного виховання в такий спосіб, щоб визначити нові засоби заохочення й стимулювання фізичної активності молоді, які б допомогли зупинити погіршення стану її здоров’я, що неможливо без формування в молоді культури збереження здоров’я як світоглядної орієнтації. According to its technology, information volume, built, peculiarities and conditions of lessons conducting modern educational process sets up a claim to the youth that don’t always correspond with individual, age, mental and physical abilities. For the last years percentage of healthy students dropped in 2,5 times on the initial stage of studying and more than in 4 times at the end of studying at higher educational establishment. Tasks of the research: to define quantitative structure of students of special medical groups at National University of Water Management and Nature Resources Use in an academic year 2012 / 2013; to show the dynamics of indeces of students quantity of National University of Water Management and Nature Resources Use who are in special medical group and are free from practical physical culture classes for the last six years; to characterize nosology of illnesses of students during the academic year 2012 / 2013. During the academic year 2012/2013 817 students (19,5 %) belong to special medical groups and they attend physical exercises classes. Dynamics of quantity of students who are in special medical groups according to their health condition increases every year. Characteristics of illnesses nosology shows that 48 % of all illnesses are cardiovascular pathologies. Conclusion. For today there are no mass motivation work concerning saving of health among the youth, and this is a problem of health worsening. It is needed to reform physical education system in order to define new means of encouragement and stimulation of physical activity, to help stop worsening of health condition of young people that is impossible without formation of health saving culture as lifestyle orientation among the youth.
Peculiarities of Physical Education Lessons Organization in Special Medical Group of the University
Keywords: вищий навчальний заклад; студенти; спеціальна медична група; організація занять; кількісний склад; нозології захворювань; higher educational establishment; students; special medical group; classes organization; quantitative composition; illness nosology